Over heArthur

Mijn naam is Arthur van Buuren. In de loop van de jaren heb ik met veel materialen leren werken. In eerste instantie vooral met klei, omdat je dan vrijwel alles kunt maken wat je wil. Maar uiteindelijk is het glas dat mijn hart heeft gestolen. Vandaar dat ik werk onder de naam ‘heArthur’.

Met mijn werk bouw ik voort op ontwerpen uit de jaren ‘80, waar vlakglas door lijm en kit tot 3D-objecten werden omgetoverd door Mart van Schijndel en Iwan Bulo. Het grote verschil is dat heArthur met 3D-glasfusie het glas samensmelt. Dat geeft een duurzamer resultaat. ‘3D-glasfusie’ is een door mijzelf ontwikkelde innovatieve techniek, waarmee ik platen glas met elkaar kan versmelten tot driedimensionale objecten.

In mijn recente werk speel ik met grafische vormen en kleuren en creëer zo opvallende 3D-objecten van glas. Thema’s in mijn werk zijn: identiteit, verbinding, empathie, ‘met je hart’, tweeling zijn, bloemen en de Japanse filosofie ‘wabi sabi’ – perfectie zit ‘m in het imperfecte. Sinds de zomer van 2020 heb ik met een pop-up atelier in Den Haag meer tijd en ruimte om verder te experimenteren met glasfusie.

Onder ‘Werk’ staat een indicatie van objecten van mijn hand gemaakt door middel van 3D-glasfusie.

fotocredit: Ingebjørg Kårstad

Verkort CV:

2021 Presentatie tijdens Salone Meubel en Design beurs in Milaan 4-10 september 2021 (de uitgestelde versie uit april 2020). Met 1000Vases – Superstudio Piu, Via Tortona 27, Milano

2021 Aanmelding theglassprize.co.uk

2021 Aanmelding glasaward.nl

sinds 2020 Eigen pop-up atelier waar ik werk in 3D-glasfusie ontwikkel en produceer

2020 Inzending ‘New Glass Now 2020’ (Corning museum of Glass) werd omschreven als: “This is very exciting! Made it to the last round – very nice!

2019-2020 heb ik de beginselen van het glasblazen geleerd in het Glazen Huis in Lommel

2019 Tentoonstelling ´Les enfants du Bauhaus´ (Boisbuchet, Frankrijk)

2018-2020  Glascursus bij Martine Knoppert in Den Haag. Mede dankzij haar heb ik glasfusie naar mijn eigen hand kunnen zetten en 3D-glasfusie ontwikkeld

2018+2019 Workshops Corning Museum of Glass

Een aantal objecten van mijn hand hebben inmiddels een plek verworven in enkele privécollecties. Waaronder één van de grootste designcollecties van Frankrijk.